Zdecydowałeś się na konsultację u dietetyka? Poniżej znajdziesz kilka informacji, jak się do niej przygotować.
Dzienniczek żywieniowy
Przed pierwszą wizytą warto przygotować dzienniczek żywieniowy. Oczywiście bez takiego dzienniczka wizyta i tak się odbędzie, ale posiadanie go ułatwi ocenę sposobu odżywiania. Dobrze jest sporządzić spis produktów, które zjadłeś w ciągu trzech wybranych dni. Nie muszą to być kolejne dni, należy jednak uwzględnić – 2 dni z tygodnia i 1 dzień weekendowy – np. poniedziałek, czwartek i sobotę. Zapiski z dnia wolnego od pracy (sobota i niedziela) są szczególnie istotne, gdyż sposób odżywiania w tych dniach może się znacząco różnić od normalnych dni tygodnia (np. inna liczba posiłków oraz ich objętość).
Dobrze prowadzony dzienniczek żywieniowy zawiera informacje:
- o godzinie spożycia posiłku,
- o tym, co posiłek zawierał,
- o wielkości spożytego posiłku.
Podczas prowadzenia dzienniczka żywieniowego ważna jest szczerość: nie należy zapominać o przekąskach (słodycze, ciasta, ciasteczka), słodzeniu napojów oraz ilości tłuszczu dodawanego do potraw (masło do kanapek, olej do smażenia itd.).
- O co może zapytać dietetyk?
Dodatkowe pytania – poza informacjami dotyczącymi sposobu żywienia – mogą dotyczyć:
- aktywności fizycznej (rodzaj aktywności oraz czas, który na nią poświęcasz)
- chorób, na które cierpisz, oraz leków, które zażywasz (jeśli stale przyjmujesz pewne leki, warto spisać ich nazwę oraz dawkowanie)
- wcześniejszych prób odchudzania oraz ich efektów.
- Przygotuj sobie nurtujące Cię pytania.
Pamiętaj, że podczas spotkania Ty też możesz zadawać pytania. Spisz sobie listę pytań, na które chciałbyś uzyskać odpowiedź. Warto się wcześniej przygotować, aby konsultacja była jak najbardziej owocna.