public

Top wywiad z dietetyczką!

Zapytaliśmy Aldonę Lewitę- Paszko z poradni Dietetyczne Niebo m. in. o przyczyny powodujące brak efektów w odchudzaniu. W wywiadzie zostało też poruszonych kilka innych ważnych kwestii. Przeczytaj wywiad i dowiedz się m.in. jakie badania warto wykonać przed ułożeniem planu żywieniowego!

6 miesięcy temu

Ostatni post Co MUSISZ wiedzieć o metodzie elektrostymulacji mięśniowej EMS? przez Long Life Lounge public

Zapytaliśmy Aldonę Lewitę- Paszko z poradni Dietetyczne Niebo m. in. o przyczyny powodujące brak efektów w odchudzaniu. W wywiadzie zostało też poruszonych kilka innych ważnych kwestii. Przeczytaj wywiad i dowiedz się m.in. jakie badania warto wykonać przed ułożeniem planu żywieniowego!

LLL: Jaki według Pani jest największy problem społeczeństwa dotyczący żywienia we współczesnym świecie?

A.L-P.: Zdecydowanie tzw. westernizacja pożywienia- czyli jego przetworzenie wraz z rozwojem technologicznym świata. Wybieramy jedzenie szybkie i łatwe do przygotowania. Ponadto, nie zawsze posiadamy świadomość, czym należy kierować się przy wyborze produktu i na co należy zwracać szczególną uwagę. Np. nie czytamy etykiet, chcemy jeść szybko, ale nie zawsze to oznacza zdrowo.

LLL: Z jakimi problemami zgłaszają się do Pani pacjenci?


A.L-P.: Moi pacjenci to najczęściej osoby dotknięte chorobami metabolicznymi, których konsekwencją są nadwaga i otyłość. Są dwa filary, które w zasadzie dominują w mojej pracy, to pacjenci z chorobami autoimmunologicznymi takimi jak Hashimoto, reumatoidalne zapalenie stawów, często łuszczyca i pacjenci z problemami dotyczącymi gospodarki węglowodanowej, których konsekwencją jest właśnie nadwaga i otyłość. Duża grupa społeczeństwa, to osoby, które mają niedoczynność tarczycy. Czasami dieta jest główną formą leczenia pacjenta. Do tego dochodzi naturalna suplementacja, czyli wspieranie organizmu środkami naturalnymi pochodzenia roślinnego, które są używane nim pacjent włączy farmakologię. Takiej kolejności uważam, że warto się trzymać. Farmakologia- to ostateczność. Stosujemy ją wtedy kiedy organizm i naturalna terapia suplementacja przestają być skuteczne- lub są zbyt mało skuteczne, by pacjent mógł osiągnąć efekt zdrowotny-z uwagi na bardzo spowolniony metabolizm.

LLL: Jakie mogą być przyczyny zdrowotne powodujące brak efektów w przypadku standardowych działań w kontekście odchudzania?

A.L-P.: Przede wszystkim fakt, iż nie wszyscy pacjenci chcą jeszcze wykonywać badania, przed rozpoczęciem procesu odchudzania. Sądzę, że jest to kwestią ich świadomości, czy chęcią wyparcia jednostki chorobowej, która mogłaby im towarzyszyć. Główną przyczyną zdrowotną odpowiadającą za problem metaboliczny- czyli zwolnione tempo przemiany materii to niedoczynność tarczycy czy choroba Hashimoto- czyli przewlekły limfocytarny stan zapalny tarczycy. Czasami pacjenci chorują wiele lat, zmęczenie jakie im towarzyszy zwalają na garb ogromu obowiązków- a choroba rozwija się latami. I właśnie w momencie spotkania z dietetykiem, gdzie następuje wstępna weryfikacja samopoczucia pacjenta, jego sposobu odżywiania się, okazuje się, że pacjent ma wiele objawów chorobowych. Kolejną jednostką jest bardzo często występująca u pacjentów insulinooporność. To stan gdzie pacjent zazwyczaj ma odpowiedni poziom glukozy, ale ma wysokie poziomy insuliny. Taka sytuacja hormonalna, powoduje, że pacjent jedząc w zasadzie jak dotychczas będzie tył. W sytuacji problemu z gospodarką węglowodanową pacjenci często wymieniają takie objawy jak ospałość towarzysząca głownie po posiłku, przewlekle zmęczenie, tzw. mgła umysłowa- czyli nieobecność, brak energii. Należy pamiętać, że insulinooporność może, powodować w przyszłości wystąpienie cukrzycy typu 2-zwłaszcza w sytuacji, gdy pacjent ma do tego też tendencje genetyczne- czyli cukrzyca typu 2 występuje już w rodzinie. Ponadto, wysoki poziom prolaktyny czy kortyzolu też mogą przyczyniać się do problemów metabolicznych.


LLL: Czy warto zadbać o poprawne funkcjonowanie układu pokarmowego, jakie to ma znaczenie dla efektów?

A.L-P.: Układ pokarmowy to zespół narządów, których nie jesteśmy w stanie wyłączyć od funkcjonowania. Używany jest przez nas cały czas i czasami w kontekście źle prowadzonej diety latami wręcz nadużywania, co prowadzi do wielu obciążeń i schorzeń układu pokarmowego. Faktem jest stan, że odchudzanie dotyczy w dużej mierze naszej głowy, psychiki, silnej woli, która jak okazuje się, że często jest krucha i słaba. Jednak, nie wyobrażam sobie odchudzania zdrowego z chorym przewodem pokarmowym. Czasami dzieje się, tak że należy działać priorytetowo, bo istnieją jednostki antagonistyczne w organizmie. Każda z nich wymaga innego rodzaju produktów- innego rodzaju diety. Priorytetem wtedy jest wyleczenie jednostki chorobowej, wyciszenie jej objawów- dla komfortu funkcjonowania pacjenta, a następnie prowadzenie procesu redukcyjnego. Ponadto jeśli okaże się, że pacjent ma konkretną jednostkę chorobową i doskonałym przykładem jest np. nietolerancja glutenu czy laktozy, to pacjent będzie miał zawsze ogromny dyskomfort w sposobie funkcjonowania i samopoczuciu- zatem dietoterapia nie przyniesie mu oczekiwanych efektów, kiedy będzie wyłącznie prowadzona redukcja, bez jednoczesnego leczenia pacjenta. Dlatego w przypadku przewodu pokarmowego ważna jest diagnostyka, poczynając od bardzo dokładnego wywiadu zdrowotno- żywieniowego łączącego wiele reakcji w samopoczuciu pacjenta. Ewentualne zaniedbania mogą prowadzić do występowania wielu nietolerancji pokarmowych u pacjentów, które też mogą powodować duży dyskomfort w funkcjonowaniu. Natomiast nietolerancje pokarmowe mogą przyczyniać się do wystąpienia biegunek, zaparć, bólów brzucha czy w końcu dysbiozy jelitowej i nieszczelności jelita. Czy też w konsekwencji zwiększać wystąpienie jednostek chorób zapalnych czyli autoimmunologicznych.

LLL: Jak wygląda współpraca z dietetykiem?

A.L-P.: Oczywiście należy zacząć od umówienia się na wizytę w wygodnym dla siebie terminie w gabinecie. Można to zrobić telefonicznie, czy poprzez wygodną platformę on –line, która pozwala zobaczyć pacjentowi dostępne wolne terminy. Na pierwsze spotkanie pacjent powinien przynieść komplet wyników badań, pod kątem których zostanie opracowana indywidualna dieta na podstawie wywiadu żywieniowo-zdrowotnego, jaki zostanie przeprowadzony na wizycie. Czas pierwszego spotkania to około godzina czasu. U pacjenta, też zostanie wykonana analiza składu ciała. Warunkiem, jaki musi zostać spełniony dla bezpieczeństwa pacjenta to stan gdzie pacjent nie posiada rozrusznika, czy zastawki w sercu, a kobieta nie jest w  ciąży. Pacjent powinien być ok. 3-4 godzin na czczo, by wynik badania był wiarygodny. Po zebraniu tych informacji dietetyk przystępuje do zaplanowania diety dla pacjenta, ja wysyłam zazwyczaj plan żywieniowy na wskazany adres mailowy, z uwagi na wygodę obustronną. Przez cały okres współpracy pozostaję do dyspozycji pacjenta. Odpowiadam na maile i telefony. Służę radą i wspieram, kiedy jest taka potrzeba. Ogólnie dbam o motywację pacjenta, aby dana osoba wiedziała, że nie jest sama w tym procesie. Wsparcie osoby obok czasami okazuje się być fundamentem, dobrze poprowadzonego procesu, bo kryzysy zdarzają się u wszystkich.

LLL: Jakie badania należy wykonać przed dostosowaniem odpowiedniego planu żywieniowego?

A. L-P.: To przede wszystkim morfologia, poziom żelaza i ferrytyny (zwłaszcza u kobiet), poziom cholesterolu z podziałem na frakcje, panel tarczycowy czyli TSH, Ft3, Ft4, anty TPO i anty TG. Kwas moczowy. Glukoza i niekiedy poziom insuliny. Próby wątrobowe. Ogólne badanie moczu. To podstawy do dobrego startu, aby zalecenia żywieniowe mogły zostać skojarzone z naszym indywidualnym stanem zdrowia.

LLL: Jakich 5 rad dotyczących odżywiania udzieliłaby Pani naszym czytelnikom?

A.L-P.: Chciałabym życzyć Państwu nade wszystko:

1. Cierpliwości- czyli proszę nie stawiać sobie poprzeczki zbyt wysoko- to znaczy nie planować spadku zbyt wielu kilogramów w zbyt krótkim czasie, bo wtedy czujemy się zawiedzeni. Najlepiej trzymać się zasad diety, a ona da owoce w postaci lepszego samopoczucia i redukcji wagi ciała w indywidualnym czasie.
2. Regularność spożywania posiłków- banalna rada, ale zawsze bardzo funkcjonalna. Poprawia tempo przemiany materii.
3. Nie kupować jedzenia przetworzonego, o składowych których nie znamy.
4. Unikać cukru i białego pieczywa.
5. Jeść  kilka porcji warzyw dziennie i pić wodę.

LLL: Dziękujemy za rozmowę!

Poradnia dietetyczna "Dietetyczne Niebo"

» Poradnia Dietetyczne Niebo – Dietetyk Koszalin
Ogromnie się cieszę, że jestem dietetykiem i zawodowo mogę realizować się nawet w Koszalinie. Zapraszam do poradni osoby, które pragną zmienić swoje nawyki żywieniowe i zadbać o swoje zdrowie oraz ciało. Zdrowa dieta, dieta w schorzeniach chorobowych, redukcja wagi, testy na nietolerancje pokarmowe.
Long Life Lounge

Opublikowano 6 miesięcy temu